• سه شنبه ۲۳ مهر ۱۳۹۸
اخبار دانشکدهسخنرانی کارشناس محیط زیست آفریقای جنوبی
سخنرانی کارشناس محیط زیست افریقای جنوبی برای دانشجویان دانشگاه محیط زیست

در حاشیه برگزاری کارگاه آموزشی تدوین برنامه مدیریت گوزن زرد ایرانی که در محل دانشگاه محیط زیست در حال برگزاری است، دکتر پیتر گودمن، کارشناس محیط زیست اهل کشور افریقای جنوبی که به عنوان یکی از مدرسین این کارگاه آموزشی در محل دانشگاه حضور دارد ضمن برگزاری جلسه ای با اعضای هیأت علمی و دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه محیط زیست تجربیات خود را با آنان در میان گذاشت.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه محیط زیست، در این جلسه دکتر پیتر گودمن ضمن ارائه گزارشی از تجربیات افریقای جنوبی در زمینه حفاظت از حیات وحش و مدیریت مناطق حفاظت شده در طی 40 سال فعالیت خود در این زمینه و بر شمردن برخی از درس های آموخته، فرصت ها، چالش ها و افق پیش روی این کشور در زمینه حفاظت و حراست از منابع ارزشمند طبیعی، به بحث و تبادل نظر با اساتید و دانشجویان دانشگاه محیط زیست پرداخت.

به گفته دکتر پودمن کشور افریقای جنوبی در حد فاصل سالهای 1958 تا 1968 یک دهه خشکسالی سخت را پشت سر گذاشته است که پیامد آن کاهش شدید پوشش گیاهی و بهره وری منابع طبیعی بوده است که منجر به کاهش تولید مواد غذایی مورد نیاز برای انسان و حیات وحش گردید و در نتیجه بهره برداری بیش از حد با کاهش منابع غذایی آمار بالای مرگ و میر گونه های مختلف حیات وحش این کشور را در پی خود داشت. در پی این دوره خشکسالی دولت افریقای جنوبی سیاستهای سخت گیرانه ای را برای حفاظت از حیات وحش در معرض خطر این کشور در پیش گرفت تا جمعیت گونه های در معرض خطر جمعیت تا حد ظرفیت برد احیا شود.
پیتر گودمن با اشاره به این نکته که مناطق حفاظت شده تنها 8 درصد مساحت افریقای جنوبی را تشکیل می دهد به طرح هایی که در این کشور برای گسترش دامنه حفاظتی با مشارکت جوامع محلی ساکن در اطراف این مناطق انجام شده است خاطر نشان ساخت با اجرای این برنامه و جلب مشارکت جوامع محلی این کشور توانسته است در مناطق وسیع تری مدیریت و حفاظت از حیات وحش را با موفقیت اجرا کند.

این کارشناس همچنین به طرح اقتصادی سازی موضوع حفاظت از حیات وحش و محیط زیست با مشارکت جوامع محلی و بر اساس بهره برداری پایدار از منابع طبیعی و تنوع زیستی اشاره کرد و یادآور شد از آنجا که جوامع محلی اولین گروهی هستند که مستقیماً با حیات وحش هر منطقه در ارتباط بوده و با آن در تعامل هستند ارتقای سطح آگاهی و همچنین جلب مشارکت آنان از طریق ادغام بحث حفاظت از محیط زیست در اقتصاد محلی مبتنی بر بهره برداری پایدار بهترین راه تضمین حفاظت مناسب از عرصه های طبیعی در این کشور بوده است.

وی افزود: به اعتقاد من دولت ها وظیفه حفاظت و حراست از میراث سرزمینی ملل خود را بر عهده دارند و تنوع زیستی نیز در زمره همین میراث ها به شمار می رود. به همین دلیل در کشور افریقای جنوبی هیچ کس به هیچ وجه اجازه شکار در داخل مناطق حفاظت شده را ندارد و تنها در اراضی خصوصی است که متقاضایان با دریافت مجوزهای لازم می توانند اقدام به شکار کنند. در داخل اراضی خصوصی نیز مالکین تنها زمانی اجازه شکار را خواهند داد که امکان تولید مثل و ادامه حیات گونه های موجود در اراضی تحت تملک آنها وجود داشته باشد چرا که اقتصاد شکار هم برای آنها مانند هر فعالیت دیگری تابع توجیه پذیری اقتصادی است و به همین دلیل اجازه شکار بیش از حد و نابودی گونه های هدف شکارچیان را در اراضی خود نخواهند داد و از طرف دیگر شکارچیان هم می دانند در صورت شکار بیش از حد طبق قانون عرضه و تقاضا با کم شدن منابع موجود حیات وحش باید برای دریافت مجوز شکار هزینه های گزاف تری را پرداخت کنند و همین منطق اقتصادی در اراضی خصوصی نیز به حفاظت از حیات وحش و تنوع زیستی کشور منجر شده است.
این استاد اهل کشور افریقای جنوبی اکوتوریسم را یکی از مصادیق بهره برداری پایدار از منابع طبیعی برشمرد که به شرط رعایت ضوابط و معیارهای حفاظتی می تواند به حفاظت پایدار و رشد اقتصادی جوامع محلی نیز کمک کند و از بهره برداری های زیان بخش برای محیط زیست پیشگیری کند.