• دوشنبه ۲۷ خرداد ۱۳۹۸
اخبار دانشکدهتعامل دانشکده محیط زیست با کارگروه ملی سازگاری با کم‌آبی
تعامل دانشکده محیط زیست با کارگروه ملی سازگاری با کم‌آبی

اولین جشنواره ملی آب همزمان با رویداد ملی سازگاری با کم‌آبی در هفته اول تیرماه برگزار می‌شود.

دبیر اولین جشنواره ملی آب گفت: یکی از آفات نگران‌کننده شرایط حاضر جابجا شدن ابزار با اهداف می‌باشد. موارد متعددی را می‌توان نام برد که سازمان‌هایی علاقمند به برگزاری یک مسابقه دانش آموزی، جشنواره و ... به عنوان یک هدف هستند. در صورتیکه همه‌ی این موارد به‌عنوان ابزارهایی است که اگر هدفی نداشته باشد خسارت‌های جبران‌ناپذیری به همراه خواهد داشت. یکی از این خسارت‌ها نا امیدی واحدهای فن‌آور از برگزاری استارتاپ‌های متعدد و "بن بست" در کل کشور می‌باشد. استارتاپ‌هایی که مثل قارچ در کل کشور رشد کرده و در اکثر مواقع ایده‌های ارسالی تبدیل به خروجی‌های ملموس در سطح جامعه نمی‌شود.

در کنار نقد، راهکار جایگزین ارائه و اجرایی سازی کنیم‌

ایشان بیان داشت: نگاهی به گذشته نشان می‌دهد که باوجود رخداد سیلاب‌هایی همچون سیلاب ماه‌های اخیر، اما در مجموع بخش عمده میهن عزیزمان را مناطق خشک و نیمه‌خشک پوشش داده است. شرایطی که در گذشته، ایرانیان با رویکردی خردمندانه سازگاری با کم‌آبی را محور قرار داده و با خلق شاهکارهایی همچون قنات و آب‌انبارها، بهره‌برداری پایدار از منابع آب سطحی و زیرزمینی  را به جهانیان درس داده‌اند. اما چه اتفاقی افتاده که سابقه تاریخی خود را فراموش کرده‌ایم و در شرایط کنونی نه‌تنها نمی‌توانیم ادعا کنیم که در مسیر سازگاری با کم‌آبی هستیم بلکه رویکردی مبتنی بر توسعه آب­بر را در پیش‌گرفته‌ایم؟

محمدرضا فرزانه با بیان اینکه معاونت آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط‌زیست در سال 1397 برنامه‌ای تحت عنوان برنامه ملی صیانت از منابع آب و محیط زیست را مصوب کرد گفت: در ابتدا این برنامه جهت پایش در سال 1397 در سطح پایلوت اجرایی‌سازی شد. این برنامه جهت گذار از سطح پایلوت به سطح میانی(7 استان) نیاز به ابزاری کارآمد داشت.
وی افزود: پس از بررسی های صورت پذیرفته مشخص گردید که جشنواره ملی آب ابزار مناسبی جهت تحقق این هدف در کوتاه مدت می‌باشد. با توجه به اینکه محوریت برنامه صیانت از منابع آب و محیط زیست به شناسایی و پایش فعالیت واحدهای سفا(سفیران سبز فن آور) معطوف شده است، محوری در این جشنواره تحت عنوان استارتاپ مشاغل خانگی سبز گنجانده شد.

دبیر اولین جشنواره ملی آب گفت: ایده‌هایی که از کل کشور در این خصوص به اولین جشنواره ملی آب ارسال خواهد شد، پس از داوری بوسیله کمیته علمی این جشنواره(که از 30 نفر از اساتید با تخصصهای مختلف تشکیل شده است) به عنوان واحدهای " سفا" در روز جشنواره معرفی خواهد شد و دبیرخانه دائمی طرح سفا در سازمان حفاظت محیط زیست رسالت خود را شکل‌گیری این واحدها و پایش فعالیت آنها می‌داند. این واحدها بدلیل فن‌آور بودن از نظر اقتصادی وابسته به هیچ نهاد دولتی نخواهند بود و مبنا شکل‌گیری آنها طرح کسب و کار سبزی است که توجیه‌پذیری اقتصادی آن از ابتدا تایید شده باشد. شبکه واحدهای سفا در جشنواره های سالانه تقویت شده و هم افزایی این واحدها در بلند مدت به اثربخشی فعالیتهای مبتنی بر مشارکتهای سازمان حفاظت محیط‌زیست در خصوص ارتقا سطح فرهنگ حفاظت از محیط زیست در سطح جامعه کمک خواهد کرد.

دکتر فرزانه دبیر اولین جشنواره ملی آب با بیان این موضوع افزود: یکی از معضلات اصلی در توجه به مشکلات مختلف از جمله چالش‌های محیط‌زیستی کشور، موازی‌کاری ارگانهای مختلف با یک هدف اما به‌صورت جداگانه و جزیره‌ای است.

وی گفت: این رویکرد باعث می‌شود که در وهله اول اتلاف منابع در کشور رخ دهد و در گام بعدی از هم‌افزایی و تحقق خرد جمعی در برگزاری رویدادها جلوگیری شود. مهمترین نگرانی در این خصوص به شرایطی معطوف می‌گردد که برگزاری چنین رویدادهایی که بهترین فرصت برای حذف ناهماهنگی‌های بین ارگان‌های مختلف می‌باشد نه تنها چنین خروجی نخواهد داشت بلکه به برخورد جزیره‌ای و عمیق‌تر شدن شکاف بین دستگاه‌های مختلف کمک کرده است.

فرزانه بیان داشت: جهت جلوگیری از چنین مواردی، سازمان حفاظت محیط‌زیست و دانشکده محیط‌زیست، پس از مشخص شدن این موضوع که جشنواره‌ملی آب و رویداد ملی سازگاری با کم‌آبی هر دو در یک مسیر گام برمی‌دارند و به‌دنبال گسترش کسب‌و‌کارهای سبز و سازگار با کم‌آبی هستند، مکاتباتی را با کمیته ملی سازگاری با کم‌آبی آغاز کرده و خروجی جلسات متعدد بین سازمان حفاظت محیط زیست و کمیته ملی سازگاری با کم‌آبی باعث شد تا جشنواره ملی آب همزمان با رویداد ملی سازگاری با کم‌آبی در هفته اول تیرماه برگزار گردد و جلسه کمیته راهبری این دو رویداد به طور هم‌زمان و در تاریخ سه شنبه 23 اردیبهشت ماه 1398 برگزار گردید.

دکتر فرزانه دبیر اولین جشنواره ملی آب گفت: گسترش تجربه موفق و سازنده همزمانی رویدادهایی که یک هدف را دنبال می‌کنند در کل کشور می‌تواند نویدبخش آینده ای بهتر باشد.

پوستر یکبار مصرف چاپ نمی‌کنیم
وی افزود: دانشکده محیط‌زیست کرج با همکاری معاونت آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط‌زیست، جهت پیشبرد برنامه ملی صیانت از منابع آب و محیط زیست، اقدام به برگزاری اولین جشنواره ملی آب کرده است. از ابتدا اطلاع‌رسانی این جشنواره بصورت الکترونیکی بوده و پوستر این جشنواره از اسفندماه 1397 و بدون حتی یکبار چاپ، بطور کاملا الکترونیکی اطلاع‌رسانی گردید.

فرزانه گفت: در اقدام بعدی، جلسات متعدد کمیته علمی این جشنواره، به شکلی برنامه‌ریزی شد که یک اینفوگراف تخصصی با محوریت "ضرورت حرکت از توسعه آب‌بر به سمت توسعه آب‌اندوز" مورد توجه قرار گرفت. این اینفوگراف جهت فرهنگسازی در این خصوص، نه بعنوان یک پوستر یکبار مصرف، بلکه بعنوان یک تابلو دائمی، طراحی و به ارگان‌های مرتبط در سطح کشور اهدا خواهد شد.
وی بیان داشت: اطلاعات جشنواره بعنوان حاشیه این اینفوگراف تخصصی اطلاع‌رسانی گردید. این رویکرد می‌تواند درس‌آموخته موفقی جهت برگزاری همایش‌ها، سمینارها، کنفرانس‌ها و نشست‌ها در کل کشور باشد.

گفتنی است اولین جشنواره ملی آب، همزمان با رویداد ملی سازگاری با کم‌آبی در تاریخ 5 تیرماه 1398 برگزار خواهد شد.