به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار علمی آموزشی صادق نیوز در چند روز گذشته گمانه زنی ها درباره فعال شدن مجدد آتشفشان دماوند در رسانه ها مطرح شده است. کارشناسان می‌گویند احتمال فعال شدن آتشفشان دماوند در صورت وقوع زلزله در تهران وجود دارد. در همین حال گفته می شود مدیریت بحران استانداری تهران درپی ارزیابی بخارهای دهانه دماوند و چشمه‌های جوشان کوهپایه آن جلساتی تشکیل داده‌ که هنوز نتایج آن اعلام نشده است.

احمد طالبی  زمین شناس و عضو هیئت علمی دانشگاه محیط زیست در گفتگو با خبرنگار صادق نیوز اظهار کرد: با توجه به این نکته که در مسائل زمین شناسی همه چیز امکان دارد ولی با توجه به بررسی های انجام گرفته آتشفشان دماوند تحت فشار نیست بدین معنی که در زیر neck (سنگی که روی دهانه آتشفشان قرار گرفته باید گازها تلنبار شود )و بر اثر این تلنبار شدن بیرون بریزدکه در حال حاضر با اندازه گیری های انجام گرفته این شرایط احساس نشده است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا آتشفشان دماوند صرفا با بروز زلزله فعال خواهد شد گفت: صرفا با وجود آمدن زلزله امکان فعالیت آتشفشان نیست بلکه  بلعکس امکان بیشتری دارد که با فعالیت آتشفشان زلزله به وجود آید.

وی در ادامه تصریح کرد: با توجه به دوران های زمین شناسی ما در حال حاضر کوهزایی نداریم و صفحات تکنونیکی پشت به پشت حرکت میکنند که این امر نشانه حرکت  صفحات تکنونیکی عربستان است که به سمت ایران می آیند و موجب افزایش چند میلی متری هر ساله زاگرس می شوند ولی این حرکات هم خیلی کند است.

احمد طالبی وضعیت حال حاضر دماوند را کاملا طبیعی دانست و گفت: با ایجاد اتفاقات خاص امکان فعال شدن این آتشفشان است که شواهد حاکی از آن نیست.

گفتنی است دماوند یک کوه آتشفشانی مطبّق است که عمدتاً در دوران چهارم زمین‌شناسی موسوم به دوران هولوسین تشکیل شده و نسبتاً جوان است. فعّالیّت‌های آتش‌فشانی این کوه در حال حاضر محدود به تصعید گازهای گوگردی است. آخرین فعالیت‌های آتشفشانی این کوه مربوط به ۳۸۵۰۰ سال قبل بوده‌است.

دماوند یک آتشفشان خفته است که امکان فعّال شدن مجدد آن وجود دارد. در برخی از سال‌ها از جمله سال ۱۳۸۶، دود و بخارهایی از قله خارج شد که برخی از شاهدان آن را گواهی بر فعّال شدن این آتشفشان پنداشتند. اما در حقیقت در سال‌های پر بارش، با نفوذ آب به درون قله و برخورد سنگ‌های داغ، جریانی از بخار آب از دهانه قله خارج می‌شود و چنین به نظر می‌رسد که فعالیت‌های آتشفشانی صورت گرفته‌است.

قطر دهانه این آتشفشان در حدود ۴۰۰ متر است که دریاچه‌ای از یخ آن را پوشانده‌است. همچنین نشانه‌هایی از وجود دهانه‌های قدیمی در پهلوهای جنوبی و شمالی کوه ملاحظه می‌شود.